Bloggande – en viktig kommunikationskanal

Ett vanligt sätt att kommunicera med sin omvärld nuförtiden är via bloggar, både via traditionella bloggar som man lägger upp exempelvis på sin egen hemsida, men kanske framför allt som mikrobloggande via Facebook eller Instagram.

Exempelvis förra året, när tre personer lämnade Svenska Akademin, var det i alla fall en av dem som meddelade och kommenterade det via sin blog.

Inom handeln används också olika typer av bloggande. Stora varuhus som byggmax och Bauhaus använder bloggar på sina hemsidor. På dessa bloggar skriver de om kuriosa inom företaget, samt informerar om nyheter som kommer.

Bloggar är en viktig plats som företag använder för att marknadsföra sig, genom att annonsera på bloggarna. Exempelvis är bloggar en annonseringsplats för net gaming. Driver man en egen blogg bör man ta ansvar för vilken för typ av annonsering den används för.

Bloggande är ett roligt och givande sätt att dokumentera olika tidsepoker och upplevelser på. Exempelvis resor man gör är mycket givande att dokumentera i en blogg. Det brukar vara uppskattat, både för en själv att kunna gå tillbaka och läsa igenom, men också för ens nära och kära brukar det vara ett givande sätt att ta del av resan på.

Även inre resor kan vara givande att dokumentera i en blogg. När det gäller egna personliga bloggar bör man vara medveten och fatta genomtänkta val kring hur mycket av sig själv man lämnar ut. En bra princip är att tänka att man kan vara personlig, men inte alltför privat. Utan att utveckla detta tankesätt alltför mycket så brukar det vara en god vägledning.

För människor som inte är uppvuxna med bloggande som en kanal för kommunikation är det lätt att tänka att det endast är något för den yngre generationen. Men så tänker inte Dagny, 106 år. Hon är en av Sveriges mest välkända och uppskattade bloggare. Behöver det nämnas att hon även är en av våra äldsta, om inte den äldsta, bloggaren. Enligt Aftonbladet låg hon inne på sjukhus efter en bilolycka men det hindrade henne inte från att komma och delta i en filmpremiär som hon var bjuden på.

En blogg kan egentligen handla om precis vad som helst. Det är upp till den som driver bloggen att sätta ramarna. För att orka vara uthållig i sitt bloggande är ett tips att låta bloggen handla om sådant som ligger nära ens hjärta samt att det är något man har kunskap om, oavsett om det är ett specifikt ämne bloggen kretsar kring, eller ens egen vardag.

Bloggande är ett bra sätt för offentliga personer att komma närmare sin publik. Likaså har det för många blivit ett sätt att ta tillbaka berättelsen om sitt eget liv. Många offentliga personer skrivs det mycket om i kvälls- och skvallerpressen, varav mycket är vinklat och till och med påhittat. Då är bloggande ett mycket bra sätt för dessa personer att få ge sin syn och bild av saker.

delirium