Från ord till inkomst

En blogg handlar om ord, bilder och filmer, men också om relationer och information. För att gå från att bara skriva en blogg, till att verkligen få en inkomst på ditt arbete måste du göra en plan

och medvetet arbeta upp din blogg.

Blogginkomst

Det positiva med internet är att alla har (nästan) samma chans: internet finns till för alla. Om du bara har en mobil, surfplatta eller dator samt uppkoppling kan du skapa ett eget onlineliv och även börja tjäna pengar. Det negativa med internet är den stora konkurrens som uppstår då vem som helst kan starta en blogg eller skapa en youtubefilm och gratis lägga upp. Det innebär att det inte räcker med att du starter en allmän blogg och skriver regelbundet för att få en inkomst – det kräver mycket mer.

Maximera dina chanser

Om du är seriös med att skaffa inkomst genom att blogga behöver du lägga tid, tankar och pengar på rätt saker. Du behöver inte ha nyaste datorn eller surfplattan för att skapa en inkomstbringande blogg, du kan lika gärna köpa en begagnad ipad hos mresell.se som att köpa en splitterny dator – det är innehållet som är det viktiga, inte verktyget. Däremot ska du köpa ett bra domännamn efter att du beslutat dig för vad du ska blogga om. I ett bra domän ingår något av de sökord som surfare kan tänkas använda när de söker kunskap. Om du skriver om hästar kan det vara smart att låta något med häst, ponny, en hästras eller ridning ingå i namnet. Du behöver ett bra namn för att både vara intressant för sökmotorerna, SEO, och för läsaren. Med ett bra domännamn förstår både sökmotorerna och läsarna att din blogg är den rätta för relevant information. Om du har en hästblogg som Majasbastatips.xx, så kommer vare sig sökmotorer eller surfare att premiera dig, om du istället heter barbacka.xx, så har du ökat dina chanser. Du bör också köpa en .se eller .com-adress – det får dig att verka mer seriös.

Bloggen

Din blogg måste handla om ett särskilt ämne för att du ska kunna få besökare. Om du skriver om allt möjligt, så kommer endast dina familj och vänner att läsa den. Du måste istället tänka på din

blogg som ett eget litet företag och dina besökare som kunder. Kunder går till ett företag för att köpa något, få något som underlättar deras liv. Detsamma gäller när vi är ute och surfar på nätet. Om en person ska springa London Maraton så kommer löparen troligtvis söka information om både London och själva tävlingen. En blogg som handlar om maratonlöpning eller om boende i London är intressanta bloggar för den surfaren. När du skapar din blogg måste du specialisera dig på ett ämne som du kan, löpning, cykling på Gotland, hemmagjort smink eller kattförsäkringar – ju smalare desto bättre. Då kommer intresserade personer att gå in på din blogg och förhoppningsvis också klicka på annonserna. Du kan också sälja något som hänger ihop med ditt bloggämne – eller både ock.

delirium