Goda råd och tips till dig som vill börja blogga

Är du den typen av människa som tycker om att uttrycka dig i ord och gärna vill dela med dig av dina åsikter? Då är en blogg ett av de alternativen du kan ägna dig åt och det finns ett flertal kända bloggare som till och med kan försörja sig på sitt bloggande. Vem vet? Du kanske står på tur!

Det finns några goda råd och tips som du kan ta dig en funderare på och brainstorma innan du sätter dig vid din laptop och låter fingrarna dansa över tangenterna och skapa inlägg. Du behöver lösa några praktiska saker först som exempelvis ha en kamera som du kan ta bra bilder och filmer med, samt en dator för att skriva på. Sedan finns det två viktiga saker som du behöver bestämma dig för – Vad bloggen ska heta och vilken nisch ska den ha? När du väl har fixat allt är det bara för dig att börja och vara kreativ för att underhålla dina läsare.

Blogga via portal eller ditt eget webbhotell

För dig som är helt och hållet novis med internet och liknande kan det vara svårt att välja om du ska blogga på en portal eller på ett webbhotell. En portal är där du med många andra lägger upp era bloggar som har färdiga mallar och de har dessutom vissa riktlinjer du behöver följa. Ett webbhotell är att du skapar dig en egen sajt som du har

full kontroll över, men det kostar en mindre summa att ha. Oavsett vilket du väljer finns det både för- och nackdelar.

Nischa eller inte?

Är tanken att du ska nischa dig och exempelvis skriva om det du köper på Vinoteket eller på Systembolaget? Fördelen är att du håller dig till ämnen

som du helt enkelt har ett intresse för och sedan försöker hålla dig till dessa. Något som är viktigt är du har en kort information om vem du är och vad din blogg handlar om. Ha gärna kategorier så läsarna kan klicka på det som de är intresserade av att läsa om. Det är egentligen upp till dig om du känner för att nischa dig eller inte, för det är du till syvende och sist som skriver i bloggen.

Uppdateringar av bloggen

Du bör ta dig en funderare på hur ofta du har möjligheten att uppdatera din blogg så att det blir rimligt för dig. Har du familj och småbarn kan det vara svårt att hitta tiden, men inget är omöjligt. Det är nämligen viktigt att försöka uppdatera med jämna mellanrum, annars tröttnar läsarna om de inte hittar något nytt och spännande att läsa om.

Din målgrupp – Vilken är det?

Något som är viktigt innan du börjar att skriva är att ta reda på vilken målgrupp din söker. Är det personer som har ett stort vinintresse, tycker om inredning eller mode? Detta hänger lite ihop med vilken nisch du tänkt att din blogg skulle handla om. Utifrån detta så är det lättare att ta reda på vilken målgrupp du har.

delirium