Blogga om ditt fritidsintresse

Genom att blogga om sitt eget fritidsintresse, får man skriva om något som man verkligen brinner för. Det kommer heller aldrig bli brist på saker att skriva om. Man kan inspirera andra och även få möjlighet att skapa samarbeten som annars inte skulle vara möjliga. Här kommer tips på olika teman och tillvägagångssätt för att blogga om sitt fritidsintresse.

Samarbeten och förtjänst

Alla som driver en framgångsrik blogg kommer förr eller senare att göra samarbeten med andra. Det kan handla om andra bloggar som verkar inom samma område. Genom ett samarbete kan man exponera sig mot fler nya läsare och skapa nytt unikt material. Samarbeten kan också vara betalda sådana. Exempelvis någon som har en stor löparblogg, kanske samarbetar med ett skoföretag och gör tester av deras skor. När det är ett betalt samarbete är det viktigt att det framgår till läsarna. Genom att ingå sådana samarbeten eller tillåta reklam på sin blogg, kan man tjäna en hel del pengar. Det är viktigt att tänka på, att om bloggen har väldigt få besökare, så blir det aldrig några summor att tala om. Det är svårt att säga hur många trogna läsare som krävs, men minst ett par tusen, för att det ska bli exempelvis reklamintäkter. Den som behöver utveckla sin blogg med ekonomiska medel kan via fakturino ansöka om borgfria företagslån. Med rätt finansiering kan man göra de investeringar som krävs, för att skapa en stor läsekrets.

Förstå din målgrupp

Först bör man avgöra om man vänder sig till andra likasinnade “nördar” på området, eller om man vill vara mer generell. Fördelen med att vara mer generell är förstås att det finns fler som kan bli läsare av bloggen. Fördelen med att vara specifik och därmed vända sig till redan invigda i ämnet, är att det kanske blir roligare för en själv att skriva. Det gäller att hitta en balans mellan dem, men sällan kan man få in båda dessa målgrupper under samma tak. Olika teman man kan välja att skriva kan vara:

  • Förslag eller till och med recensioner på olika utrustning och tjänster inom bloggämnet.
  • Daglig rapportering från när man själv utför fritidsintresset i fråga. Här kan man tänka sig en bloggdagbok.
  • Hur andra ska komma igång med fritidsintresset.

Fördjupningar och vidareutveckling

Oavsett vilket fritidsintresse man bloggar om, behöver man för eller senare utveckla sig. Det håller inte att exempelvis blogga om sitt gitarrspelande, och skriva om vilka låtar man för stunden lär sig. Här gäller det att jobba med lite olika teman. Detta kan följa året i stort. Kanske har man jultema vid julen, och något somrigt på sommaren. I exemplet med gitarrbloggen kunde teman vara:

  • Exempel på låtar man lär sig.
  • Julspecial med jullåtar och funderingar kring olika julsånger och teman.
  • Resor man gör på sommaren, för att upptäcka ny gitarrmusik.
  • Tips och idéer hur andra skulle kunna komma igång med akustiskt gitarrspel.
delirium