Att dela med sig av sina tankar och erfarenheter som bloggare är ett fantastiskt sätt att skapa kontakt med andra. Det öppnar upp för en dialog, men det innebär också en risk att möta negativa kommentarer och ibland rentav näthat. Att synas och höras i den digitala världen drar till sig både positiv och negativ uppmärksamhet. Men kom ihåg, du är inte ensam, och det finns strategier för att hantera dessa utmaningar.
Vad är näthat och varför uppstår det?
Näthat är inte bara enstaka elaka kommentarer. Det är ett samlingsbegrepp som innefattar hot, trakasserier, mobbning och kränkningar som sker online. Det kan vara allt från förolämpningar och ryktesspridning till olaga hot och ofredanden. Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporterar att 2,2 procent av Sveriges befolkning utsattes för nätkränkningar under 2023. Bland unga är siffran betydligt högre – hela 25,2 procent av pojkarna och 37,2 procent av flickorna i årskurs nio uppgav att de utsatts för hot och trakasserier på internet under de senaste tolv månaderna. Detta visar att unga bloggare kan vara särskilt utsatta.
Näthat yttrar sig på olika sätt. Det kan handla om direkta förolämpningar, spridning av falska påståenden (förtal), hot om våld eller andra brott (olaga hot) eller upprepade störande meddelanden (ofredande). Även sexuella trakasserier online, som upprepade oönskade inviter, räknas som näthat.
Orsaker till näthat
Varför förekommer då näthat? Flera faktorer samspelar. Anonymiteten på nätet kan göra det lättare för vissa att uttrycka sig negativt utan att behöva stå för sina ord. Avsaknaden av ansiktsuttryck och kroppsspråk gör det också svårare att läsa av reaktioner, vilket kan leda till missförstånd och en hårdare ton. Som experten Lisa Bjurwald påpekar, kan en del näthat vara en del av en större, organiserad verksamhet från extremistgrupper som använder internet för att sprida sina budskap, vilket är viktigt att ha i åtanke, se mer information hos Sekotidningen.
Forskning, bland annat en översikt ledd av psykologen Sofia Berne, visar att nätmobbning ofta riktas mot utseende och kroppar. Detta är särskilt relevant för bloggare som ofta delar personliga bilder. De som utsätts för utseenderelaterad nätmobbning löper större risk att utveckla en negativ självbild.
Så hanterar du näthat
Att möta näthat kan vara påfrestande, men det finns flera steg du kan ta. Det första, och kanske viktigaste, är att dokumentera allt. Ta skärmdumpar av hatiska kommentarer, spara e-postmeddelanden och all annan relevant information. Detta utgör bevis om du väljer att anmäla eller söka hjälp. Spara informationen både digitalt och i utskriven form. Om du känner dig hotad, kontakta polisen eller räddningstjänsten.
Anmälan, rapportering och moderering
Vid allvarligt näthat, tveka inte att kontakta polisen. Ju snabbare du agerar, desto bättre. Sker näthatet på sociala medier som Facebook, Instagram eller X (tidigare Twitter)? Anmäl det direkt till plattformen. De flesta har rutiner för att hantera och ta bort kränkande innehåll. Som UNICEF framhåller, är det viktigt att använda plattformarnas rapporteringsverktyg. Meta (Facebook, Instagram, Threads) har team som dygnet runt granskar rapporter om mobbning och trakasserier, och TikTok använder både teknik och personal för att motverka mobbning. X uppmanar också användare att rapportera konton och inlägg som bryter mot deras regler.
På din egen blogg har du stor kontroll. Använd plattformens modereringsverktyg. De flesta bloggplattformar, som WordPress, erbjuder funktioner för att granska kommentarer innan de publiceras. Du kan ta bort olämpliga kommentarer och blockera användare som systematiskt sprider näthat. Att skapa tydliga kommentarsregler bidrar också till en bättre miljö. Informera om att kommentarer som bryter mot reglerna tas bort.
Psykisk hälsa och stöd
Näthat kan påverka den psykiska hälsan. Det är viktigt att inte isolera sig med dessa känslor. Sök stöd hos vänner, familj, andra bloggare eller organisationer som erbjuder stöd och rådgivning. Att prata med någon kan minska känslan av utsatthet och ge nya perspektiv. Enligt en studie i tidskriften ‘JAMA Pediatrics’ finns ett starkt samband mellan cyberbullying och depression, så det är viktigt att ta hand om sin mentala hälsa.
Stötta andra och ta ansvar
Ser du att en annan bloggare utsätts för näthat? Visa ditt stöd. Erbjud dig att läsa och kommentera, dela inlägg, eller skicka ett meddelande. Att veta att man inte är ensam kan göra stor skillnad. Som forskaren Elza Dunkels framhåller är nätmobbning ofta en förlängning av befintliga problem. Fundera därför över ditt eget agerande online. Genom att vara ansvarsfull och tänka på hur dina ord kan uppfattas, bidrar du till en mer respektfull miljö.
Kom ihåg att ta pauser från bloggen och sociala medier. Det är särskilt viktigt efter att ha utsatts för näthat. Att ständigt vara uppkopplad kan vara utmattande. Ge dig själv tid att koppla av.
Lagstiftning och framtidens bloggvärld
Samhället tar näthat på stort allvar, och nya lagar och förslag diskuteras för att bättre bekämpa hat och hot på nätet. En statlig utredning har, enligt SVT Nyheter, föreslagit en ny straffbestämmelse, olaga integritetsintrång, som riktar in sig på spridning av integritetskänsliga bilder och information. Straffskalan kan bli fängelse i upp till fyra år för grovt brott. Befintliga brott som olaga hot, ofredande och ärekränkning föreslås också utvidgas för att tydligare omfatta näthat. Dessa förslag öppnar även upp för möjligheten till brottsskadeersättning för de som utsätts för grova kränkningar online, vilket tidigare inte varit möjligt för ärekränkningsbrott.
Det finns flera resurser för stöd och kunskap. Boken “Näthat – strategier och förhållningssätt” av Elza Dunkels och Annakarin Nyberg, som är gratis som PDF, ger konkreta verktyg och Interaktiv Säkerhet har en bra checklista. Att hantera näthat är en utmaning, men det finns lösningar. Genom att vara informerad, använda de verktyg som finns, och ta hand om din mentala hälsa kan du skapa en tryggare plats för dig och dina läsare. Din röst är viktig, och du har rätt att dela dina tankar utan att utsättas för hat.